Na początku lutego nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy PKO BP odwołało ośmiu z dziesięciu dotychczasowych członków rady nadzorczej. Wtedy informowano, że prezes pozostanie na stanowisku, gdyż chronił go status spółki – nie mógł być on odwołany aż do następnego posiedzenia.

Kto nowym prezesem PKO BP?

Dzisiaj największy polski bank poinformował w komunikacie giełdowym, że prezes Dariusz Szwed złożył rezygnację ze stanowiska, która zacznie obowiązywać od 14 lutego bieżącego roku. Jednym z głównych kandydatów na nowego sternika PKO BP ma być Cezary Stypułkowski, obecny prezes mBanku.

Na początku miesiąca nowymi członkami rady nadzorczej zostali Maciej Cieślukowski, Hanna Kuzińska, Szymon Midera, Andrzej Oślizło, Marek Panfil, Marek Radzikowski, Paweł Waniowski i Katarzyna Zimnicka-Jankowska. Ta ostatnia zajmie stanowisko przewodniczącej rady nadzorczej. Kilka dni temu większość właśnie tych nazwisk wskazał PKO BP w swoim komunikacie.

Odwołani zostali Robert Pietryszyn (dotychczasowy przewodniczący rady), Maciej Łopiński, Wojciech Jasiński, Dominik Kaczmarski, Mariusz Andrzejewski, Rafał Kos, Tomasz Kuczur i Bogdan Szafrański.

Oprócz Cezarego Stypułkowskiego w gronie kandydatów na prezesa PKO BP wymienia się także Sławomira Lachowskiego oraz Jacka Obłękowskiego. Ten pierwszy to twórca i były prezes mBanku a obecnie jeden z dwóch głównych akcjonariuszy i przewodniczący rady nadzorczej Fair Place Finance, który świadczy usługi inwestycyjne i płatnicze pod nazwą handlową WealthSeed. Z kolei Obłękowski wcześniej w PKO BP zajmował już stanowisko wiceprezesa, przed zmianami wprowadzonymi przez poprzedni rząd.