Apel o przesuwanie wydarzeń zamiast anulacji wystosowała firma Easycatering.pl. Podpisało się pod nim już kilkanaście firm, w tym Batida, Belvedere, Catering 24, Cosmopolitan, Deli, Mazurkas, Food Club, Gado Catering, Bocian Catering, Imprezy Poznań, HJ Catering, MaPassion Catering, Times Event Center. Niebawem dołączą kolejne.

Przesuwaj, nie usuwaj

Z powodu pandemii koronawirusa branża eventowa w zasadzie stanęła przed widmem bankructwa. Od marca do czerwca mamy tzw. sezon konferencyjny i eventowy. Druga runda zaczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. Kalendarz eventowy wynika z aktywności firm, układu świąt, wakacji i czasu urlopów. Wszystko wskazuje na to, że niestety pierwsza część sezonu może być już spisana na straty – co widać po liczbie wydarzeń oznaczonych jako przeniesione w kalendarzu Fintek.pl.

Przedstawiciele branży mają świadomość, że należy przestrzegać szczególnych zasad bezpieczeństwa, a to niestety będzie skutkować stratami. Jednak można je minimalizować – stąd apel o to, by wydarzenia przesuwać, a nie anulować.

– Chcemy wspólnie uświadomić jak ważne jest teraz przesuwanie cateringów oraz eventów nawet na odległe terminy. To daje większą szansę firmom na przeżycie – napisał Tomasz Woźniak z Easycatering.pl.