23 listopada 2017, 09:00:IT w Administracji GigaCon - Hotel Courtyard, ul. Żwirki i Wigury 1, 00-906 Warszawa, Polska

65 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia

65 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia.

Blisko co piąty z nas przyznaje, że raz w tygodniu zdarza mu się wyrzucić jedzenie do śmietnika – wynika z badania przeprowadzonego przez IPSOS dla platformy edukacyjnej Kapitalni.org. Jakie są główne powody trwonienia żywności? Polacy najczęściej wskazywali na nieświeżość bądź zepsucie pożywienia oraz przeterminowanie produktu. Według danych Eurostatu Polska zajmuje wysokie 5 miejsce w UE pod względem skali marnowania pożywienia.

Wyrzucanie jedzenia to spory problem polskiego społeczeństwa. Aż 65 proc. ankietowanych na zlecenie platformy edukacyjnej Kapitalni.org potwierdza, że zdarzyło im się, żeby kupione produkty spożywcze wylądowały w śmietniku. Do marnotrawstwa żywności przyznaje się więcej kobiet (70 proc.) niż mężczyzn (57 proc.).

– To, że Polacy trwonią produkty spożywcze, wiemy nie od dziś. W dobie konsumpcjonizmu kupujemy za dużo i równie sporo wyrzucamy. To niepokojące, że blisko ¾ społeczeństwa przyznaje się do tego typu zachowań. Przecież wraz z jedzeniem pozbywamy się naszych pieniędzy. Koszty zakupu i przygotowania posiłków, a także produkcja większej ilości odpadów obciążają nasze portfele – mówi Tomasz Jaroszek, ekspert Kapitalni.org.

Czytaj także: Mariusz Zabrocki: typowy wniosek o kredyt firmowy w banku ma 117 pól [WYWIAD]

Wyrzucamy za często

Jak pokazują dane Eurostatu, Polacy rocznie wyrzucają blisko 9 mln ton jedzenia, a branża spożywcza jest numerem jeden, jeśli chodzi o marnotrawstwo produktów w naszym kraju.

Do trwonienia pożywienia raz na 2-3 tygodnie przyznaje się 22 proc. ankietowanych przez IPSOS. Dodatkowo, blisko co piąty deklaruje, że robi to co najmniej raz w tygodniu. Oznacza to, że nagminnie robimy zbyt duże zakupy spożywcze, a w konsekwencji część produktów zamiast na talerze trafia do śmietnika.

Czytaj także: Marnujemy jedzenie na potęgę. Przeciętny Polak traci 2 tys. zł rocznie. Jak je odzyskać?

Co pocieszające, jedynie 3 proc. badanych na zlecenie platformy edukacyjnej Kapitalni.org przyznaje, że wyrzuca jedzenie codziennie. Jednocześnie ponad 30 proc. deklaruje, że robi to rzadziej niż raz w miesiącu, czyli sporadycznie.

– Można przyjąć, że ta grupa to osoby, które rozsądnie planują zakupy i dzięki temu nie marnują produktów oraz wydawanych na nie pieniędzy. Planowanie i gospodarność to podstawy umiejętnego zarządzania budżetem domowym – komentuje Agnieszka Szczepanik, kierownik projektu Kapitalni.org.

Jak wynika z badania, młodzi Polacy to osoby najczęściej trwoniące jedzenie. Blisko co dziesiąty badany wskazał, że część zakupionych przez niego produktów spożywczych każdego dnia ląduje w koszu. Natomiast 5 proc. osób w wieku 45-55 deklaruje, że nie wyrzuca żywności do śmietnika. Świadczy to o tym, że najmłodsze pokolenie nie wyniosło z domu dobrych przyzwyczajeń gospodarowania finansami, również w kwestii robienia zakupów. Tymczasem możemy stwierdzić, że starsi z racji zdobytego doświadczenia w sposób bardziej przemyślany dysponują swoimi funduszami.

Czytaj także: UberEats startuje w Poznaniu

Pozbywamy się nieświeżych produktów

Z ubiegłorocznych badań CBOS wynika, że do koszy w naszym kraju najczęściej trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków. Nie jest więc zaskakujące, że w badaniu Kapitalni.org jako najważniejszą przyczynę wyrzucania jedzenia ankietowali wskazują zepsucie bądź nieświeżość żywności (tę odpowiedź wybrało prawie 75 proc. ankietowanych). Ponad połowa z nas pozbywa się produktu, kiedy mija jego data ważności. Z kolei 13 proc. przyznaje, że główną przyczyną jest zbyt duża liczba kupionych produktów. Największą skłonność do nadmiernych (i niepotrzebnych) zakupów mają badani w wieku 20-24 – gdzie jako przyczynę marnotrawstwa wskazał ten czynnik co piąty badany. W grupie 45-55 lat przyznaje się do tego o połowę mniej osób.

– Aby uniknąć nagminnego trwonienia jedzenia, powinniśmy wypracować sobie sposób na robienie zakupów. Przed wybraniem się do sklepu, spiszmy na kartce wszystkie produkty, które chcemy kupić, dzięki temu unikniemy kupowania zbyt dużej ilość pożywienia. Ponadto, powinniśmy uporządkować naszą lodówkę oraz szafki. Bałagan sprawia, że nie wiemy, co tak naprawdę znajduje na naszych półkach. W konsekwencji ponownie kupujemy te same produkty, a stare lądują w koszu. Jeżeli mamy problem z planowaniem zakupów i marnowaniem żywności, warto skorzystać z kursu i kalkulatora wydatków dostępnych na platformie Kapitalni.org  – mówi Tomasz Jaroszek, ekspert Kapitalni.org.

Czytaj także: Francuzi robią Polakom dobrze. Ta sieć likwiduje kolejki

Zakupowe zwyczaje Polaków

Jak pokazuje badanie Kapitalni.org, wybierając się na zakupy spożywcze Polacy lubią wygodę, przy czym liczy się dla nas również jakość sklepu. Korzystna lokalizacja, stosunkowo niskie ceny i szeroki wybór towaru to czynniki, które odgrywają dużą rolę dla przeciętnego konsumenta.

Robienie zakupów do domu 2-3 razy w tygodniu deklaruje blisko połowa ankietowanych. Niewiele mniej, bo 42 proc. wskazuje, iż sklepy odwiedza codziennie. A czym kierują się kupujący przy wyborze miejsca zakupów? Lokalizacja ma kluczowe znaczenie dla 47 proc. badanych – wybieramy te sklepy, które znajdują się blisko naszego miejsca zamieszkania. Aż 40 proc. osób badanych zwraca uwagę na aktualne promocje. Równie często kierujemy się atrakcyjnością cen oraz szerokim asortymentem produktów – te odpowiedzi wskazało po 39 proc. ankietowanych.

[Kapitalni.org/RT]
Podziel się artykułem
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone