Inwestorem wiodącym rundy był Atlantic Food Labs, do którego dołączył Market One Capital, a także wcześniejsi inwestorzy firmy – Seedcamp i Mustard Seed MAZE.

Zarządzanie restauracją z pomocą jednej aplikacji

Kitch to platforma technologiczna, która pozwala restauracjom stworzyć własny niezależny sklep internetowy i sprzedawać dania w dostawie i na wynos. Dzięki aplikacji, wiele obszarów działania gastronomii jest zarządzanych z poziomu jednego narzędzia.

– Wraz z pandemią gwałtownie wzrósł popyt na dostawy online. Próby dostosowania się restauracji uwidoczniły trudności, z jakimi mierzyły się placówki: wysokie koszty, złożoność operacyjna, utrata kontroli. Czuliśmy, że Kitch może to zmienić. Poczuliśmy się zobowiązani do udostępniania i ciągłego rozwijania narzędzi, które umożliwiają restauracjom zachowanie niezależności i odzyskanie kontroli nad ich cyfrowym biznesem – wyjaśnia Rui Bento, współzałożyciel i dyrektor generalny w Kitch.

Kitch wystartował w marcu 2020 roku. W początkowym okresie skupiał się na umożliwieniu mieszkańcom zamawiania ulubionych dań do domu. Jednak z upływem czasu firma zaczęła pracę nad  rozwiązaniem, które pozwoliłoby lokalom wykorzystać możliwości kreowane przez internetowe rozwiązania w zakresie zamówień i dostaw.

Z uwagi na pandemię wiele restauracji zdecydowało o cyfryzacji swojej oferty i umożliwieniu zakupu w ramach serwisów do zamawiania jedzenia online. Oznaczało to rezygnację z niezależności, przy jednoczesnym obciążeniu opłatami pobieranymi przez zewnętrzne aplikacje dostawcze. Wyzwaniem dla lokali okazało się także utrzymanie relacji z klientami w przestrzeni cyfrowej oraz walka o to, by jedzenie było dostarczane na ich warunkach.

Niezależność od dostawców

W związku z tym Kitch postanowił skupić się na rozwoju narzędzi umożliwiających firmom z branży gastronomicznej sprzedaż online w sposób niezależny.

Kitch daje możliwość zarządzania zamówieniami z innych aplikacji (np. Uber Eats, Glovo, Deliveroo) oraz pozyskanymi bezpośrednio przez strony www samych restauracji. Restauracja decyduje, w jakie lokalizacje będzie dostarczać posiłki. Zamówienia są dostarczane przez flotę zarządzaną przez Kitch.

Wszystkie informacje o dostawie, dla wszystkich kanałów i aplikacji, są umieszczane w jednym miejscu i zarządzane z poziomu jednego menu.

– Od ponad roku przyglądaliśmy się zmianom w obszarze gastronomii. Pandemia nie zmieniła potrzeb ludzi, ale znacząco wpłynęła na ich nawyki konsumenckie. To z kolei wymusiło zastosowanie nowych rozwiązań w sferze zarządzania restauracją i ograniczania kosztów jej działania, jak i dostaw do klientów – wyjaśnia Marcin Zabielski, współzałożyciel i Partner Zarządzający w Market One Capital.

Aktualnie Kitch obsługuje restauracje w Portugalii – zarówno w rejonie Lizbony, jak i Porto – i przygotowuje się do rozszerzenia działalności na inne kraje europejskie. W czerwcu planuje debiut w Hiszpanii.