ePłatności to firma zajmująca się obsługą systemów płatniczych – obecnie posiada ona status Małej Instytucji Płatniczej. Po godzinie 18-tej na naszą skrzynkę redakcyjną przyszło oświadczenie spółki ePłatności przesłane przez prezesa zarządu Kamila Karcza.

Poniżej treść oświadczenia:

„W nawiązaniu do Państwa publikacji z dnia 30.09.2019 r. odnośnie wpisu spółki ePłatności z siedzibą w Andrychowie na listę ostrzeżeń publicznych informuję, że niniejsze zgłoszenie dotyczy historycznej działalności naszej spółki w charakterze Biura Usług Płatniczych, którą prowadziła od kwietnia do grudnia 2018 roku.

W chwili obecnej spółka działa w charakterze Małej Instytucji Płatniczej (MIP10/2018), względem której Komisja Nadzoru Finansowego nie ma żadnych zastrzeżeń.

Co istotne, spółka przed rozpoczęciem swojej działalności w charakterze Biura Usług Płatniczych wystosowała do KNF zapytanie, czy planowana działalność mieści się w obszarze kompetencji, którą może podejmować Biuro Usług Płatniczych. Dnia 24 listopada 2017 roku Urząd Komisji Nadzoru Finansowego wystosował odpowiedź, w której jasno wskazał, że BUP może wykonywać usługi przekazu pieniężnego także w formie bezgotówkowej, czyli takiej, jaką prowadzi spółka ePłatności.

W związku z opisaną powyżej sytuacją, w dniu jutrzejszym podejmiemy próbę kontaktu z UKNF celem jej wyjaśnienia. Pragniemy także uspokoić, że bieżąca działalność spółki nie jest w żadnym stopniu powiązana z przedmiotowym wpisem.”