Rząd przyjął projekt ustawy o RODO

Rafał Tomaszewski
Rafał Tomaszewski
#Prawo
Opublikowano: 28 marca 2018 Aktualizacja: 21 lutego 2019

Rząd przyjął projekt ustawy o ochronie danych osobowych, która ma dostosować polskie prawo do unijnego rozporządzenia RODO (ang. GDPR). Dane osobowe Polaków będą lepiej chronione, ale co to oznacza dla przedsiębiorców?

Ustawa przewiduje ustanowienie nowego organu zajmującego się ochroną danych osobowych – prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, który zastąpi Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Do nowych przepisów będą musiały zastosować się wszystkie firmy, które przetwarzają i zbierają dane osobowe. Z chwilą wejścia w życie nowej ustawy utraci moc dotychczasowa ustawa o ochronie danych osobowych z 29 sierpnia 1997 r.

LINK do procesu legislacyjnego.

Czytaj także: BankMail pozyskuje kolejnego inwestora

Co zmienia ustawa o RODO?

– Nowy organ będzie powoływany na swoją kadencję przez Sejm za zgodą Senatu. Prezes Urzędu będzie mógł kierować do organów państwowych, organów samorządu terytorialnego, państwowych i komunalnych jednostek organizacyjnych, podmiotów niepublicznych realizujących zadania publiczne, osób fizycznych i prawnych, jednostek organizacyjnych niebędących osobami prawnymi oraz innych podmiotów – wystąpienia zmierzające do zapewnienia skutecznej ochrony danych osobowych. Będzie mógł również występować do organów z wnioskami o podjęcie inicjatywy ustawodawczej albo o wydanie bądź zmianę aktów prawnych w sprawach dotyczących ochrony danych osobowych – czytamy w komunikacie.

Czytaj także: Ustawa o usługach płatniczych po trzecim czytaniu (PSD2)

PUODO będzie mógł też wydawać rekomendacje odnośnie zabezpieczania danych osobowych. Ostateczna ocena ryzyka związanego z wyciekiem danych będzie jednak należała do poszczególnych podmiotów. Firmy same mają też dostosowywać odpowiednie środki zabezpieczające.

– Ta ustawa jest po to by lepiej chronić obywateli. Nie należy się jej obawiać. Ona ma służyć, a nie utrudniać życie obywatelom – mówi minister Marek Zagórski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Cyfryzacji.

Z punktu widzenia konsumenta zmiany w prawie na pewno są korzystne. Pewne obawy mają natomiast przedsiębiorcy, którzy przez ostatnie miesiące dużo słyszeli przede wszystkim o karach finansowych związanych z RODO. Resort cyfryzacji zapewnia jednak, że kary to ostateczność.

Kilka dni temu pisaliśmy nieco szerzej o nowej ustawie. Przywoływaliśmy wtedy słowa Macieja Kaweckiego, Dyrektora Departamentu Zarządzania Danymi w Ministerstwie Cyfryzacji. Kawecki powoływał się wówczas na dokument Komisji Europejskiej, zgodnie z którym kary są wymienione jako ostatni środek zapobiegawczy – co więcej mają być one proporcjonalne. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj – Ustawa o RODO coraz bliżej.

Czytaj także: Czy to koniec Ministerstwa Cyfryzacji?


Tekst chroniony prawem autorskim. Każdorazowe kopiowanie wymaga zgody redakcji.

Pokaż komentarze (0)

rzad-przyjal-projekt-ustawy-o-rodo